Kutaby ze szpinakiem i fetą

Jeśli lubicie czebureki, ale rzadko je robicie ze względu na dietę, dlatego, że trzeba je smażyć na oleju, to polecam Wam przepyszne Kutaby, które usmażycie na suchej patelni i nadzienie do których wybierzecie wg gustu i smaku. Ja  zrobiłam Kutaby ze szpinakiem i fetą, a ciasto zrobiłam z mąki żytniej, która idealnie nadaje się do takich potraw 🙂

Składniki na 10 sztuk:
– 300g mąki żytniej
– 150ml przegotowanej wody temperatury pokojowej
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
– 450g liściastego szpinaku (uprzednio rozmrozić)
– 200g sera feta (prawdziwego)
– garść drobno posiekanej kolendry
– garść drobno posiekanego szczypiorku
– 1 średnia cebula czerwona
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka czubrycy żółtej
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżka oleju rzepakowego

Mąkę przesiać do miski razem z solą. W kubku wymieszać wodę z olejem, dodać do mąki, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
W tym czasie robimy nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym, dodać szpinak i smażyć przez około 7 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Następnie zdjąć z ognia, dodać szczypiorek, kolendrę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i pokruszony ser i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Kiedy nadzienie wystygnie, podzielić ciasto na 10 równych kawałków. Na posypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na cienki okrągły placek. Na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi. W ten sam sposób zrobić kolejne pierogi. Smażyć Kutaby na suchej, mocno rozgrzanej patelni z obu stron na bardzo małym ogniu. Po usmażeniu każdy pieróg smarować olejem kokosowym lub rzepakowym. Podawać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:

8 thoughts on “Kutaby ze szpinakiem i fetą”

    1. Czebureki, to moje ulubione wspomnienie dzieciństwa. Robiliśmy je średnio raz w tygodniu 🙂 a Kutaby też są bardzo smaczne, choć troszkę różnią się smakiem, ale za to są mniej kaloryczne, niż czebureki 🙂
      Mam nadzieję, że będą smakowały. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny 🙂

  1. Dziękuję za przepis! Zrobiłam kutaby pierwszy raz. Część z nadzieniem, które jest powyżej, część z podsmażoną cebulą, pietruszką i koperkiem. Obie wersje pyszne! Mam pytanie: czy kutaby można też robić w piekarniku? Jeśli tak to w jakiej temperaturze?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.