Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem, pomidorami, mozarellą i sosem musztardowym

Lubicie ciasto francuskie ale brakuje Wam pomysłu na wykorzystanie tego ciasta do zrobienia pysznego obiadu? Podzielę się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych potraw z wykorzystaniem tego ciasta. Łódeczki te robię dość często i za każdym razem smakują wyśmienicie. Polecam 🙂

Składniki na 3 łódeczki:
– 1 op ciasta francuskiego
– 250g filetów z piersi kurczaka
– 1 duży pomidor
– 9 plasterków bekonu
– 150g sera mozarella
– białko z jednego jajka
Składniki na sos:
– żółtko z jednego jajka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– opcjonalnie bazylia i oregano do posypania

Mięso pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie, obsmażyć mięso z obu stron (po 2 minuty na każdą stronę) na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni. Wystudzić.
Ser zetrzeć na tarce (duże oczka), dodać białko i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 równe części, zrobić po dwa nacięcia góry i z dołu. Żółtko wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Ciasto posmarować sosem, obłożyć dookoła bekonem, w środek włożyć wystudzone plastry kurczaka, na mięso wyłożyć po dwa plasterki pomidora, następnie ser, polać resztą sosu i posypać oregano i bazylią. Podnieść górne końce, nałożyć jeden na drugi i zlepić środkowym kawałkiem ciasta, w ten sam sposób zrobić z dolną częścią ciasta, uformować łódeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.