„Łódeczki” drobiowe z porowo-pieczarkowo-serowym nadzieniem

Jeśli często robicie potrawy z filetów z piersi kurczaka, to proponuję wypróbować ten przepis i przyrządzić takie „łódeczki” drobiowe z porowo-pieczarkowo-serowym nadzieniem. Osobiście uwielbiam takie połączenia
Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka, 1 cebula, 3-5 ząbków czosnku, 1 jajko, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól wg smaku. Dodatkowo: 100g pora, 150g pieczarek, 50g sera żółtego, 3 łyżki jogurtu typu greckiego, garść posiekanej bazylii, sól i pieprz wg smaku.

Mięso umyć, osuszyć i zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić na 20 minut do lodówki. W tym czasie por pokroić w cienkie krążki, pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podgrzać łyżkę oleju lub masła kokosowego, podsmażyć por, dodać pieczarki, smażyć przez około 3-4 minuty. Następnie dodać bazylię, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko wystudzić, dodać ser, pokrojony małą kostkę i jogurt i wszystko wymieszać.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia lub matą silikonową. Farsz podzielić na 4 części. Mokrymi dłońmi uformować łódeczki (dość głębokie). Łódeczki napełnić mieszanką warzywno-serową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *