Jeśli lubicie potrawy z mięsa mielonego, ale skończyły Wam się pomysły, to polecam wypróbować ten przepis.
Łódeczki z mięsa mielonego z twarogowo- koperkowym nadzieniem są pyszne, w miarę zdrowe, wprost idealne na obiad lub wczesną kolację. Spróbujcie
Składniki na 2 duże porcje: 500g dowolnego mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe), 1 duża cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu, pół pęczka koperku, pół pęczka pietruszki, sól wg smaku. Dodatkowo: 150g twarogu półtłustego, 50g sera żółtego (u mnie gouda), 1 jajko, 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę), pół pęczka koperku, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól wg smaku.
Mięso wymieszać ze zmieloną cebulą, przyprawami i drobno posiekaną zieleniną.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, ser starty na tarce na drobnych oczkach, czosnek, drobno posiekany koperek i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Farsz podzielić na dwie części, wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi uformować dość głębokie „łódeczki”, do środka włożyć nadzienie twarogowe (nie wypełniać po brzegi, ponieważ nadzienie może wypłynąć podczas pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂