Łódeczki z ciasta francuskiego, wypełnione farszem z mintaja z bazylią i limonką, wyobrażacie sobie takie połączenie?
Składniki na 4 łódeczki: 1op ciasta francuskiego, 450g filetów z mintaja, 2 łyżki majonezu,
10-12 listków bazylii, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, sok z połówki limonki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól wg smaku, 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili, 100g sera brie, 1 jajko.
Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i zblendować razem z majonezem, bazylią, przyprawami i sokiem z limonki. Do farszu dodać kukurydzę i wszystko dokładnie wymieszać.
Łódeczki najlepiej robić na pojedynczych kawałkach papieru do pieczenia, aby potem łatwiej je było przenieść na blachę, lub robić je od razu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Ciasto rozwinąć wyrównać, pokroić wszerz na 4 równe części, zrobić na każdym kawałku po dwa nacięcia na gorze i na dole ( również wszerz). Ciasto posmarować sosem chili, na środek wyłożyć farsz rybny, podnieść boki i lekko docisnąć do farszu, podnieść górne końce, nałożyć jeden na drugi- zlepić, naciętą cześć ciasta nałożyć na zlepione brzegi i resztą ciasta wzmocnić boki. W ten sam sposób zlepić dolną cześć ciasta, formując łódeczki. Gotowe łódeczki ostrożnie przenieść na papierze na blachę, posmarować rozbełtanym jajkiem, na samym środku ułożyć ser, pokrojony w kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego 🙂