Łosoś w sezamie na kremowej „poduszce” z cukinii

Chcecie przepis na łososia w sezamie na kremowej poduszce z cukinii? To proszę bardzo, korzystajcie na zdrowie

Składniki na dwie porcje: filet z łososia – 400g, 350g cukinii, 1/2 pęczka szczypiorku, 250ml śmietanki (30%), 1 cytryna, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sezamu, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól wg smaku, 2 łyżki oleju.

Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ( około 2,5×2,5cm), włożyć do miski, dodać sos sojowy i sezam, wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie przygotować cytrynę i cukinię.
Cukinię umyć, osuszyć, obrać, przekroić wzdłuż a następnie w cienkie paski. Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach, wycisnąć sok do kubeczka.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, obsmażyć rybę z każdej strony. Smażyć nie zbyt długo, aby nie przesuszysz. Usmażoną rybę przełożyć na talerz, na patelnie dolać olej i usmażyć cukinię. Smażyć cały czas mieszając, przez około 5-7 minut, aż cukinia zmięknie. Dodać skórkę i sok z cytryny i drobno posiekany szczypiorek, przyprawić, wymieszać. Dodać śmietankę, wszystko dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty, aż śmietanka zgęstnieję.
Niby nic takiego, łosoś, cukinia i cytryna a wychodzi bardzo smaczna potrawa. Polecam 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *