Łosoś w sezamie na kremowej „poduszce” z cukinii

Chcecie przepis na łososia w sezamie na kremowej poduszce z cukinii? To proszę bardzo, korzystajcie na zdrowie

Składniki na dwie porcje:

– 400g filetu z łososia
– 350g cukinii
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 250ml śmietanki (30%)
– 1 cytryna
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki sezamu
– 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
– sól wg smaku
– 2 łyżki oleju

Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ( około 2,5×2,5cm), włożyć do miski, dodać sos sojowy i sezam, wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie przygotować cytrynę i cukinię.
Cukinię umyć, osuszyć, obrać, przekroić wzdłuż a następnie w cienkie paski. Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach, wycisnąć sok do kubeczka.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, obsmażyć rybę z każdej strony. Smażyć nie zbyt długo, aby nie przesuszysz. Usmażoną rybę przełożyć na talerz, na patelnie dolać olej i usmażyć cukinię. Smażyć cały czas mieszając, przez około 5-7 minut, aż cukinia zmięknie. Dodać skórkę i sok z cytryny i drobno posiekany szczypiorek, przyprawić, wymieszać. Dodać śmietankę, wszystko dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty, aż śmietanka zgęstnieję.
Niby nic takiego, łosoś, cukinia i cytryna a wychodzi bardzo smaczna potrawa.
Polecam 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.