Próbowaliście już łososia z groszkiem i papryką duszonego w śmietance. To jedno z moich ulubionych połączeń- delikatny łosoś i kremowa śmietanka bardzo do siebie pasują. Spróbujcie 🙂
Składniki na 2 porcje: 350g filetów z łososia, 1 papryka czerwona lub żółta, 200g groszku mrożonego, 1 cebula czerwona, 300ml śmietanki 10%, sok z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól wg smaku, 1 łyżka oleju kokosowego.
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (około 1,5×1,5cm). Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć przez około 5-7 minut. Dodać rybę, groszek, przyprawy i sok z cytryny, smażyć przez 3-5 minut. Dodać śmietankę, delikatnie wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 10-12 minut na bardzo małym ogniu.
Rybkę podałam z plackami z pieczarek:) Wiem, że bardzo dziwne połączenie, ale całkiem dobrze to wszystko razem współgrało 🙂