Makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowo -limonkowym

Bardzo lubię makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietanowo -limonkowym. Robicie? Lubicie? Kiedy muszę przygotować obiad w 25 minut, wtedy zawsze wyręcza ten prosty przepis, który Wam bardzo polecam 🙂

Składniki: 350g fileta z łososia, 1 czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, 1 limonka, 300g groszku mrożonego, 100g śmietany ( 18%), 100ml cieplej wody, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól wg smaku, 2 łyżki oleju. Makaron wg uznania (u mnie spaghetti).

Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (1,5×1,5cm). Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Smażyć tylko do pierwszego zapachu. Następnie dodać rybę, obsmażyć z każdej strony. Dodać groszek i skórkę z limonki startej na tarce na drobnych oczkach. Śmietanę wymieszać z ciepłą wodą i sokiem z limonki, dodać do ryby, przyprawić i wszystko delikatnie wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, dodać do ryby, delikatnie wymieszać. Przed podaniem potrawę posypać serem startym na tarce ba drobnych oczkach. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *