„Muffinki” drobiowe wypełnione groszkiem, pieczarkami i serem

„Muffinki” drobiowe wypełnione groszkiem, pieczarkami i serem. Bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam

Składniki na 10-12 sztuk: 500g filetów z piersi kurczaka, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól wg smaku. Dodatkowo: 1 mała cebula czerwona, 100g pieczarek, 100g groszku mrożonego, 50g żółtego sera (u mnie gouda), 4 łyżki jogurtu typu greckiego, 1 pęczek koperku, sól i pieprz wg smaku.

Filety umyć, osuszyć i zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać jajko, przyprawy i zioła i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie cebulę czerwoną i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez około 3-5 minut, dodać groszek, drobno posiekany koperek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Do lekko przestudzonym warzyw dodać jogurt i ser pokrojony w drobną kostkę, wymieszać.
Foremki silikonowe wykleić farszem, formując wgłębienie w środku. Najlepiej robić to mokrymi palcami. Do środka każdej „muffinki” włożyć nadzienie warzywno-serowe i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *