Próbowaliście już naleśniki z mąki pełnoziarnistej pszennej? Jeśli nie, to polecam jak najbardziej. Mało tego, że są one bardziej dietetyczne i mniej kaloryczne od tych, które są robione z użyciem zwykłej mąki pszennej, są też smaczne i bardzo łatwe do przyrządzenia.
Składniki: 2 jajka, 70ml mleka, 70ml wrzątku, 100g mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru trzcinowego, szczypta soli.
Jajka rozbełtać z solą i ksylitolem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać, aby pozbyć się grudek. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) olejem kokosowym. Swoje naleśniki posmarowałam jogurtem greckim z dodatkiem chrzanu i nadziałam serem żółtym.
*Z podanych składników wyszło mi 8 małych naleśników.