Nikuman- japońskie pierożki

Za oknem szaro i buro, dlatego proponuję przepis na pierożki rodem ze słonecznej Japonii, może w ten sposób uda mi się ściągnąć do Wrocławia trochę słońca
Pierożki Nikuman są pyszne i sycące – dziś wersja z krewetkami, marchewką i papryką chili:)

Składniki na 8 sztuk: 250g mąki pszennej, 1 łyżka suchych drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 łyżka oleju sezamowego, 130ml cieplej wody lub mleka (ja wykorzystałam wodę, w której podgotowałam krewetki). Nadzienie wg uznania. U mnie dziś zblanszowane duże krewetki, marchew, szczypiorek, papryka czerwona i papryka chili.

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać olej, wymieszać, dodać cieplą wodę lub ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. Wyrobione ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie można sobie przygotować nadzienie i pociąć papier do pieczenia na 8 równych kwadratów, około 10x10cm.
Po 40 minutach odgazować ciasto, podzielić na 8 równych kulek, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 10 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkować dość cienko i delikatnie przyklepać brzegi, aby zdobiły się cieńsze, niż środek. Na środek wyłożyć nadzienie, złapać za krawędzie, podnieść i delikatnie zlepiając brzegi zrobić coś w rodzaju otwartej sakiewki. Każdy pierożek ułożyć na wyciętym z papieru do pieczenia i posmarowanym olejem kwadracie i ułożyć w parowniku, ale tak, aby się nie stykały i nie dotykały ścian parownika, inaczej mogą się skleić i przykleić.
W garnku zagotować wodę, zdjąć z ognia, umieścić koszyk z nikuman (wieczko należy zamknąć) nad parująca wodą i zostawić je pod wpływem stygnącej pary na 10 minut. Po tym czasie ponownie włączyć kuchenkę i gotować pierożki na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Nikuman- japońskie pierożki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *