Odrywany chlebek serbski

Piekliście już pyszny odrywany chlebek serbski? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie, ten chleb smakuje wyśmienicie

Składniki: 250ml ciepłego mleka, 1op. drożdży suchych (7g) lub 20g żywych, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka=250ml), 100g roztopionego masła, 1 jajko, sezam do posypania.
Do ciepłego mleka dodać sól, cukier, drożdże i 2 łyżeczki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na ok. 12 kawałków, które należy lekko spłaszczyć, przydając im formę placuszków.
Każdy placuszek zanurzać w roztopionym maśle i układać w tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem) tak, by brzegami nachodziły na siebie. Ułożony w ten sposób „kwiatek” odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po tym czasie posmarować chlebek rozkłóconym jajkiem i obficie posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Prosty, pyszny chlebek z delikatnym maślanym posmakiem gotowy 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *