Próbowaliście już oliwki w cieście serowym? Są idealną przekąską na imprezy. Smaczne na ciepło i na zimno i można je zrobić przed imprezą, zamrozić i upiec bezpośrednio przed podaniem. Spróbujcie 🙂
Składniki: około 300g oliwek bez pestek, 60g miękkiego masła, 100g sera cheddar, około 140g mąki pszennej, 1/4 łyżeczki papryki cayenne.
Oliwki wyłożyć na ręcznik papierowy i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać miękkie masło, paprykę i przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać 1-2 łyżki wody.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczać w dłoni, wkładać po jednej oliwce, mocno łączyć brzegi i formować kulki. Uformowane kulki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ja włożyłam do silikonowej formy do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Są pyszne na ciepło i na zimno, a także bardzo sycące, polecam
Super przekąska! tylko trochę zabawy z lepieniem:)
Dziękuję bardzo 🙂 Ja lubię „dłubać” w cieście, mnie to uspokaja 🙂
pyszna przekąska 🙂
Pięknie dziękuję i polecam, są naprawdę bardzo smaczne 🙂