Omułki chilijskie z bakłażanem

Miłośnicy owoców morza, jesteście tu? Lubicie omułki (małże)? Z czym najczęściej je przyrządzacie? Dziś mam dla Was kolejny szybki, łatwy i w miarę zdrowy przepis na omułki chilijskie z bakłażanem, papryką i papryczkami chili.

Składniki na 2 porcje: rozmrożone omułki chilijskie- 1 opakowanie, 1 duży bakłażan (około 400g), 1 duża papryka (około 250g), 1 cebula czerwona, 8 pomidorków koktajlowych, 2 papryczki chili, 4 ząbki czosnku, sól, papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie wg smaku, 2 łyżki masła klarowanego.

Cebulę, paprykę i bakłażana pokroić w małą kostkę, pomidorki pokroić na pół, czosnek i papryczki chili pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę, dodać bakłażana, smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać paprykę i papryczki chili, smażyć przez kolejne 5-7 minut. Dodać omułki, czosnek i pomidorki, przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i smażyć przez kolejne 5-7 minut, aż omułki będą gotowe. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z kaszą bulgur. Smacznego

Zdjęcie użytkownika Kulinarne życie Armine.
Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *