Owoce morza z kapustą pak choi

Lubicie kapustę pak choi? Bardzo smaczna, delikatna, bardzo popularna w kuchni chińskiej i super pasująca do owoców morza. Ja wymieszałam to, co miałam pod ręką i w ten sposób powstała pyszna, aromatyczna i bardzo dietetyczna potrawa, polecam

Składniki na 2 porcje: 250g mieszanki owoców morza, 250g krewetek koktajlowych, 2 kapusty pak choi, 4 plasterki ananasa (można użyć z puszki), 1 cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 20g świeżego imbiru, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka papryki ostrej lub cayenne, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej.

Na patelni rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć na nim sezam, aż lekko zmieni kolor, dodać opłukane i odcedzone owoce morza, 1 łyżkę sosu sojowego i smażyć przez około 3-5 minut, cały czas mieszając. Gotowe owoce morza przełożyć do miseczki razem z płynem i trzymać w cieple. Na tej samej patelni rozgrzać ulubiony tłuszcz, zeszklić cebulę, pokrojoną w cienkie pióra, dodać czosnek i imbir i smażyć przez chwilę, aż czosnek puści zapach. Następnie dodać kapustę pak choi pokrojoną w poprzek na mniejsze kawałki i pokrojonego w kostkę ananasa, łyżkę sosu sojowego, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać owoce morza (razem z płynem/sokiem), wymieszać dokładnie i podawać z ulubionym makaronem. Makaron ryżowy idealnie nadaję się do tego typu potraw, spróbujcie

Please follow and like us:

2 thoughts on “Owoce morza z kapustą pak choi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *