Ozorki wieprzowe z pieczarkami

Ozorki wieprzowe posiadają liczne grono zwolenników jak i przeciwników. Ja je uwielbiam i chcę  podzielić się z Wami przepisem na swoją ulubioną wersję z dodatkiem pieczarek. Aksamitne, lekko pikantne, są wprost idealne

Składniki: 350g ozorków wieprzowych (waga po ugotowaniu i obraniu), 1 średni por (około 200g), 100g pieczarek, 4 łyżki śmietany 12%, 4 łyżki wody, 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz wg smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego.

Ozorki wypłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się z obu stron przy nasadzie. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować do miękkości. Gotowe ozorki włożyć do zimnej wody, by trochę przestygły, następnie obrać i pokroić w kostkę.
Por obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie krążki. Na patelni mocno rozgrzać olej, dodać por i dusić, aż się zeszkli. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, smażyć przez około 3-5 minut, dodać ozorki, przyprawy i wymieszać dokładnie, smażyć przez około 3 minuty. Śmietanę wymieszać z wodą, dodać do ozorków, wymieszać dokładnie, zmniejszyć ogień do średniego i dusić przez kolejne 5 minut pod pokrywką z dziurką. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *