Jeśli lubicie pałki z kurczaka, to podrzucę Wam pomysł na bardzo smaczną marynatę z dodatkiem sezamu. Któregoś dnia nie miałam pomysłu na obiad więc wymieszałam czosnek, imbir, pieprz cayenne z olejem sezamowym i odrobiną cukru i powstało coś aromatycznego i pysznego
Składniki:
– 6 nóżek z kurczaka
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 3 łyżki podprażonego sezamu
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 2 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę)
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć olejem sezamowym. Resztę składników wymieszać. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć mieszanką przypraw. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z kopytkami, które zrobiłam z dodatkiem serka wiejskiego i zabarwiłam kurkumą. Wyszło przepysznie, spróbujcie 🙂