Pałki z kurczaka w sezamie

Jeśli lubicie pałki z kurczaka, to podrzucę Wam pomysł na bardzo smaczną marynatę z dodatkiem sezamu. Któregoś dnia nie miałam pomysłu na obiad więc wymieszałam czosnek, imbir, pieprz cayenne z olejem sezamowym i odrobiną cukru i powstało coś aromatycznego i pysznego
Składniki: 6 nóżek z kurczaka, 2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki podprażonego sezamu, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę), 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem sezamowym. Resztę składników wymieszać. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć mieszanką przypraw. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z kopytkami, które zrobiłam z dodatkiem serka wiejskiego i zabarwiłam kurkumą. Wyszło przepysznie, spróbujcie 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *