Paszteciki z pieczarkami i mozarellą

Kiedy nie mam czasu na długie wyrabianie i zagniatanie ciasta, a domownicy mają ochotę na coś mącznego i pieczonego, wtedy sięgam po ten prosty i sprawdzony przepis, który Wam bardzo polecam.

Oszukane paszteciki z pieczarkami i mozarellą wychodzą pyszne i bardzo szybko się je robi. Wy możecie zrobić z dowolnym nadzieniem, nawet na słodko 😉

Składniki na 15 sztuk: 200g jogurtu naturalnego (temperatury pokojowej), 250 mąki pszennej (typ 500) + 20g do podsypania przy wałkowaniu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju rzepakowego. Dodatkowo: 150g pieczarek, 150g twardej mozarelli, garść drobno posiekanego koperku, 20g miękkiego masła do posmarowania gotowych pasztecików.

Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut. Następnie dodać olej, sól, cukier i mąkę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Nie wyrabiać, tylko zagnieść. Zagniecione ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut. W tym czasie pieczarki i mozarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto (dość cienko) na duże kółko. Nadzienie wyłożyć na ciasto i rozprowadzić równomiernie, następnie ostrożnie zawinąć w roladę i pociąć ostrym nożem na około 2-2,5cm kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe paszteciki posmarować miękkim masłem. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Paszteciki z pieczarkami i mozarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *