Pieczona dorada (marynowana w musztardzie słodkiej z curry) poleca się na obiad. Z ryżem jaśminowym i sałatką warzywną na ciepło smakowała wyśmienicie
Składniki na 2 porcje: 2 średnie tuszki dorady, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka musztardy słodkiej, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu, sok z połówki 1 cytryny.
Ryby oczyścić dokładnie, umyć, osuszyć i naciąć w trzech miejscach tylko z jednego boku. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i wymieszać. Natrzeć dorady marynatą (środek również) i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie blachę wyścielić matą silikonową lub papierem do pieczenia, posmarować olejem, przełożyć ryby i polać je marynatą (opcjonalnie włożyć do brzuszków plasterki cytryny). Przykryć dorady folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego