Jak często jadacie ryby? Jakie są Wasze ulubione marynaty do ryb i owoców morza? Ja najczęściej wybieram najprostsze rozwiązania ale teraz chcę polecić Wam przepis na pyszną doradę w jogurtowej marynacie. Jeśli lubicie pieczone ryby, to polecam tę marynatę i zachęcam do wypróbowania
Składniki: 2 tuszki dorady, 100g jogurtu typu greckiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól wg smaku.
Ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Jeden bok naciąć w trzech miejscach. Jogurt wymieszać z przyprawami, posmarować obficie ryby z obu stron i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Rybkę podałam z pieczonymi batatami i surówką z dużą ilością zieleniny 🙂