Pieczona papryka z nadzieniem serowo-orzechowym

Nie macie pomysłu na ciekawą przystawkę? Mam dla Was przepis na pyszną przystawkę w postaci pieczonej papryki z serowo-orzechowym nadzieniem. Bardzo fajne połączenie, spróbujcie koniecznie 🙂

Składniki na 8 „łódeczek”: 2 papryki średniej wielkości, 100g sera gouda, 30g orzechów włoskich, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 1/2 pęczka koperku, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól wg smaku.

Paprykę umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, oczyścić i każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. „Łódeczki” z papryki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut.
W tym czasie obrać czosnek i przepuścić przez praskę, koperek i orzechy bardzo drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Połączyć wszystkie składniki z majonezem i śmietaną, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać.
Wypełnić nadzieniem upieczoną i lekko ostudzoną paprykę. Przed podaniem schłodzić. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *