Pieczone klopsy z dodatkiem warzyw

Lubicie klopsy? A pieczone? A z warzywami? Dodałam do mięsa trochę marchewki, cukinii i czerwonej cebuli i wyszły pyszne klopsy.

Składniki na 5 dużych klopsów: 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe), 1 marchew (100g po obraniu), 100g cukinii, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, garść posiekanej pietruszki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka czubrycy żółtej, 1 łyżeczka papryki cayenne, sól i pieprz wg smaku.

Warzywa obrać (cukinii nie odbierałam), umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować 5 dużych klopsów, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pieczonymi warzywami i ryżem z zieloną soczewicą z kurkumą.

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *