Pieczone kotleciki- kwiatki (z papryką i ziemniakami)

Nie macie pomysłu na obiad? Podrzucę Wam pomysł na bardzo smaczne kotleciki- kwiatuszki, które idealnie smakują z surówką z pekińskiej kapusty. Spróbujcie koniecznie 🙂

Składniki na 6 sztuk: 1 duża papryka (lub dwie małe), 4 średnie ziemniaki, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka musztardy rosyjskiej, 300g mięsa mielonego, 1 średnia cebula (zmielona lub starta na drobnych oczkach), 1 łyżeczka czubrycy czerwonej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka czosnku granulowanego, sól i pieprz wg smaku.

Mięso wymieszać z cebulą i przyprawami i odstawić na 15 minut. W tym czasie umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, dodać majonez, musztardę i wymieszać dokładnie. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić na około 1,5cm plastry, oczyścić z nasion. Paprykę ułożyć na blasze, wyścieloną papierem do pieczenia, w papryce dookoła ułożyć „kwiatkiem” plasterki ziemniaczane, w sam środek włożyć około 50g-wą kulkę farszu i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z surówką lub pieczonymi warzywami. Szybki, ciekawy i bardzo smaczny obiadek, polecam

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *