Nie macie pomysłu na obiad? Podrzucę Wam pomysł na bardzo smaczne kotleciki- kwiatuszki, które idealnie smakują z surówką z pekińskiej kapusty. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki na 6 sztuk:
– 1 duża papryka (lub dwie małe)
– 4 średnie ziemniaki
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– 300g mięsa mielonego
– 1 średnia cebula (zmielona lub starta na drobnych oczkach)
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca czerwona, bazylia, oregano, czosnek granulowany, sól i pieprz)
Mięso wymieszać z cebulą i przyprawami i odstawić na 15 minut. W tym czasie umyte i obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, dodać majonez, musztardę i wymieszać dokładnie. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić na około 1,5cm plastry, oczyścić z nasion. Paprykę ułożyć na blasze, wyścieloną papierem do pieczenia, w papryce dookoła ułożyć „kwiatkiem” plasterki ziemniaczane, w sam środek włożyć około 50g-wą kulkę farszu i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z surówką lub pieczonymi warzywami. Szybki, ciekawy i bardzo smaczny obiadek, polecam