Lubicie pieczone pierożki? Ja je uwielbiam i koniecznie chcę podzielić się z Wami przepisem na super ciasto, które idealnie pasuje do pieczenia i smażenia Możecie je przyrządzić z dowolnym nadzieniem. Ja zrobiłam dwa, jedno- to kurki z boczkiem i serem żółtym, drugie- kapuściano-pieczarkowe, wyszły super
Składniki: 1 kubek wody (300ml), 3 kubki mąki pszennej, 60g masła, 2 jajka, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka sody.
W garnku zagotować wodę z solą, kurkumą i masłem. Do gotującej się mieszanki wsypać 1 kubek mąki, zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Następnie wprowadzić jajka jedno po drugim, mieszając dokładnie po każdym jajku. Dodać sodę i zagniatając miękkie i elastyczne ciasto stopniowo dodawać resztę mąki. Gotowe ciasto włożyć do miseczki oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wykroić krążki, wyłożyć ulubione nadzienie, dość mocno zlepić brzegi i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20-25 minut. Bardzo smaczne ciasto, idealnie pasuje do farszu do pierogów ruskich i nie tylko. Spróbujcie koniecznie
Boskie!
Dziękuję bardzo :*