Pielmieni

Lubicie pielmien? Robicie? Ja uwielbiam te małe pierożki, to jest mój przysmak dzieciństwa. Kiedy byłam mała pomagaliśmy z bratem mamie albo babci je lepić i nigdy nie mieliśmy dość. Mam dla Was prosty przepis na te pyszne pierożki, które nadal bardzo lubię.
Jedno ciasto, jeden farsz, ale żeby nie było nudno zrobiłam 6 rożnych wariantów 🙂

Składniki na ciasto: 1 kubek wody, 1 jajko, szczypta soli, mąka ( ile weźmie ciasto).
Składniki na nadzienie: 500g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego), 1 duża cebula (przepuszczona przez maszynkę do mielenia mięsa lub starta na najdrobniejszych oczkach), 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 kubka zimnej wody.

Jajko rozbełtać z wodą i solą, powoli dodawać przesianą mąkę, zagnieść ciasto i odstawić na kilka minut by odpoczęło.
Mięso wymieszać dokładnie z resztą składników.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko kawałek ciasta, powycinać krążki (wielkość wg uznania) i pozostanie już tylko zabawa w lepienie pierożków Ulepione pielmieni gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, tak jak zwykłe pierogi.

Kiedy robię ilości hurtowe, wtedy układam ulepione pierożki na desce, posypanej mąką i zamrażam, zamrożone przekładam do woreczków i w ten sposób przechowuję w zamrażarce. Najlepsze, najszybsze i najsmaczniejsze rozwiązanie na takie dni, kiedy nie ma się czasu lub ochoty na stanie przy garach.
Gotuję pierożki w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Zamrożone wrzucam do wrzątku, mieszam delikatnie i gotuję przez około 7-10 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe pielmieni smaruję masełkiem i podaję z rożnymi sosami. Pyyyyycha

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *