Pierożki z ziemniaczano- twarogowo- dyniowym nadzieniem

Pamiętacie ciasto na Alu patra, z dodatkiem kurkumy? Zamiast kurkumy, dodałam do ciasta curry i usmażyłam takie oto pierożki z ziemniaczano- twarogowo- dyniowym nadzieniem. Smakowały zarówno na ciepło jak i na zimno. Myślę, że takie pierożki idealnie nadadzą się na przekąskę/przystawkę na każdą imprezę. Polecam
Składniki na około 60 pierożków: 200ml cieplej wody (50 stopni), 400g mąki pszennej, 1 łyżeczka kurkumy, 1,5 łyżeczki soli, 4 łyżki klarowanego masła.
Składniki na nadzienie: 200g upieczonej dyni, 350g ugotowanych ziemniaków, 150g twarogu półtłustego, 1 jajko, 5 ząbków czosnku, sól wg smaku.

Na początek należy upiec dynie i ugotować ziemniaki do miękkości, wystudzić.
Sól, curry i masło klarowane rozpuścić w cieplej wodzie, dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut by odpoczęło.
W tym czasie włożyć do miski ziemniaki, dynię, twaróg, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko wyrobić na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków.
Ciasto rozwałkować, wykroić kółka, włożyć farsz i zlepić pierogi. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na mocno rozgrzanym maśle klarowanym ma średnim ogniu, na patelni z grubym dnem. Spróbujcie, bardzo smaczne pierożki 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.