„Pizza” na spodzie ziemniaczanym

Podawałam już przepis na pizzę na spodzie kapuścianym, teraz przyszła pora na pizzę/placek ziemniaczany upieczony z mozarellą, pomidorem, pieczarką i oliwkami. Nie liczyłam ile ma kalorii, ale myślę, że jest trochę zdrowszy i mniej kaloryczny niż tradycyjne placki ziemniaczane, które zresztą uwielbiam

Składniki: 2 średnie ziemniaki (u mnie 400g po obraniu), 1 jajko, 50g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, sól i pieprz wg smaku. Dodatki wg uznania- u mnie mozarella, pomidor, pieczarka i oliwki.

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Mocno odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać jajko, mąkę, pietruszkę, proszek do pieczenia i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym, przełożyć „ciasto” na blachę i uformować krążek, posypać mozarellą, stratą na dużych oczkach, wyłożyć dodatki wg uznania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Kolejna oszukana pizza do kolekcji, spróbujecie?

Zdjęcie użytkownika Kulinarne życie Armine.Zdjęcie użytkownika Kulinarne życie Armine.
Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *