Jakie śniadania najczęściej i najchętniej jadacie? Ja uwielbiam kombinować i „tworzyć” nowe przepisy i ostatnio na śniadanie wymyśliłam coś takiego – jaglany placko-omlet na jogurcie naturalnym z dodatkiem łososia wędzonego. Całkiem ciekawe połączenie, zabrakło tylko pomidorków koktajlowych, które idealnie podkreśliłyby smak łososia.
Składniki: 100g jogurtu naturalnego typu greckiego, 1 jajko, 30g błyskawicznych płatków jaglanych, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, sól i pieprz wg smaku, kilka plasterków łososia wędzonego, 1/2 łyżeczki oleju kokosowego.
Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na 2-3 minuty, następnie dodać resztę składników (oprócz oleju i łososia) wszystko dokładnie wymieszać i ponownie odstawić na 3 minuty. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej kokosowy, zmniejszyć ogień do minimum, wlać ciasto na rozgrzany olej, wyrównać, wyłożyć plasterki łososia i smażyć pod pokrywką z dziurką na bardzo małym ogniu przez około 7-10 minut, aż wierzch całkowicie się zetnie. Smacznego