Placek na kefirze (zamiast chleba)

Dzień dobry 🙂
Jeżeli zabrakło chleba na śniadanie, a Wy koniecznie chcecie zjeść jakąś kanapkę, to proponuję przygotować taki oto placek, który idealnie zastąpi pieczywo i nie zaszkodzi figurze. Lekki, puszysty, bardzo smaczny i na pewno mniej kaloryczny od zwykłego chleba, ale za to bardzo sycący placek z Waszym ulubionym nadzieniem, będzie super śniadaniem, które przygotujecie w 10 minut. Polecam 🙂

Składniki: 1 jajko, 50ml kefiru, 10g mąki ryżowej, 10g otrębów owsianych, szczypta sody oczyszczonej, przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, szczypta soli czosnkowej). Dodatki wg uznania (u mnie sałata rzymska, ser kozi i awokado).

Kefir wymieszać z sodą i odstawić na około 3 minuty, następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Małą (16cm) nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, wyłożyć ciasto, rozprowadzić po całej powierzchni patelni, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5-2 minuty. Gotowy placek przekroić na dwie części, posmarować ulubionym serkiem, dodać ulubione dodatki i złożyć w kanapkę. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Placek na kefirze (zamiast chleba)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *