Placek na kefirze (zamiast chleba)

Dzień dobry 🙂
Jeżeli zabrakło chleba na śniadanie, a Wy koniecznie chcecie zjeść jakąś kanapkę, to proponuję przygotować taki oto placek, który idealnie zastąpi pieczywo i nie zaszkodzi figurze. Lekki, puszysty, bardzo smaczny i na pewno mniej kaloryczny od zwykłego chleba, ale za to bardzo sycący placek z Waszym ulubionym nadzieniem, będzie super śniadaniem, które przygotujecie w 10 minut. Polecam 🙂

Składniki: 1 jajko, 50ml kefiru, 10g mąki ryżowej, 10g otrębów owsianych, szczypta sody oczyszczonej, przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, szczypta soli czosnkowej). Dodatki wg uznania (u mnie sałata rzymska, ser kozi i awokado).

Kefir wymieszać z sodą i odstawić na około 3 minuty, następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Małą (16cm) nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, wyłożyć ciasto, rozprowadzić po całej powierzchni patelni, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5-2 minuty. Gotowy placek przekroić na dwie części, posmarować ulubionym serkiem, dodać ulubione dodatki i złożyć w kanapkę. Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Placek na kefirze (zamiast chleba)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here