Placki warzywne z serem i musztardą

Uwielbiam placki ziemniaczane, często je urozmaicam i dodaję to, co akurat mam pod ręką. Ostatnio robiłam placki z dodatkiem marchewki, cukinii, pikantnej musztardy z odrobiną sera. Powstał całkiem ciekawy smak. Polecam 🙂

Składniki:
– 3 ziemniaki średniej wielkości 
– 1 średnia cukinia
– 1 średnia marchewka
– 50g sera żółtego (edamski)
– 2 jajka
– 1 łyżka pikantnej musztardy
– około 80g mąki kukurydzianej
– sól i pieprz wg smaku
– olej do smażenia.

Warzywa zetrzeć na tarce (duże oczka), lekko odcisnąć, wylać nadmiar płynu, dodać ser starty na dużych oczkach i resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar oleju. Idealne jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Dobrze smakują z jogurtem naturalnym i sosem balsamicznym.
Spróbujcie koniecznie 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.