Placki warzywne z serem i musztardą

Uwielbiam placki ziemniaczane, często je urozmaicam i dodaję to, co akurat mam pod ręką. Ostatnio robiłam placki z dodatkiem marchewki, cukinii, pikantnej musztardy z odrobiną sera. Powstał całkiem ciekawy smak. Polecam 🙂

Składniki: 3 średnie ziemniaki, 1 średnia cukinia, 1 średnia marchewka, 50g sera żółtego (edamski), 2 jajka, 1 łyżka pikantnej musztardy, około 80g mąki kukurydzianej, sól i pieprz wg smaku, olej do smażenia.

Warzywa zetrzeć na tarce (duże oczka), lekko odcisnąć, wylać nadmiar płynu, dodać ser starty na dużych oczkach i resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar oleju. Idealne jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Dobrze smakują z jogurtem naturalnym i sosem balsamicznym. Spróbujcie koniecznie 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *