Uwielbiam placki ziemniaczane, często je urozmaicam i dodaję to, co akurat mam pod ręką. Ostatnio robiłam placki z dodatkiem marchewki, cukinii, pikantnej musztardy z odrobiną sera. Powstał całkiem ciekawy smak. Polecam 🙂
Składniki:
– 3 ziemniaki średniej wielkości
– 1 średnia cukinia
– 1 średnia marchewka
– 50g sera żółtego (edamski)
– 2 jajka
– 1 łyżka pikantnej musztardy
– około 80g mąki kukurydzianej
– sól i pieprz wg smaku
– olej do smażenia.
Warzywa zetrzeć na tarce (duże oczka), lekko odcisnąć, wylać nadmiar płynu, dodać ser starty na dużych oczkach i resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar oleju. Idealne jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Dobrze smakują z jogurtem naturalnym i sosem balsamicznym.
Spróbujcie koniecznie 🙂