Zdążyliście już zauważyć, że ja uwielbiam ser? Zawsze chętnie kombinuję z różnymi składnikami i często dodaję różne sery do potraw. W ten sposób powstały placuszki serowo- musztardowe, które idealnie smakowały na ciepło z jogurtem naturalnym, a także na zimno – polane miodem.
Składniki:
– 300ml kefiru (temperatury pokojowej)
– 1,5 łyżeczki sody
– 100g żółtego sera (u mnie gouda)
– 1 kopiasta łyżka musztardy miodowej
– 150g mąki pszennej
– masło klarowane lub olej do smażenia
Kefir wlać do miski, dodać sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na 10 minut. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do kefiru, dodać musztardę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać dokładnie i odstawić na około 15 minut. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki wykładać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Zz jogurtem smakowały wyśmienicie, ale z miodem były jeszcze lepsze, spróbujcie koniecznie 🙂