Któregoś pięknego dnia nie miałam pomysłu na polędwiczki wieprzowe, więc wymieszałam ulubione sosy i przyprawy i powstało coś bardzo smacznego Jeśli lubicie potrawy w stylu orientalnym, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu 🙂
Składniki: 500g polędwicy wieprzowej, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki sosu worcester, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki rozmarynu, sól wg smaku.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na około 3-4cm kawałki, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 30 minut.
Resztę składników połączyć w miseczce i dokładnie wymieszać.
Mięso obsmażyć ( krótko!) z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Obsmażone mięso zalać sosem i dusić pod pokrywką na małym ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony.
Podałam z pieczonym ziemniakiem i surówką ze świeżego szpinaku. Było pysznie, polecam 🙂