Potrawka z królika z marchewką

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na potrawkę z królika, duszonego z marchewka z dodatkiem śmietany i czosnku. Mięsko jest delikatne, rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i bardzo proste do przyrządzenia pod warunkiem, że posiadacie kociołek albo dużą patelnię z grubym dnem. Jeśli lubicie potrawy z królika, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Polecam 🙂

Składniki: 1 tuszka królika, 1 duża cebula, 2 duże marchewki, 200g śmietany (12%), 4-5 ząbków czosnku, sól i pieprz wg smaku, 4-5 łyżek oliwy.

Tuszkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w paski, marchewkę- w słupki. Obsmażyć mięso z obu stron na mocno rozgrzanej oliwie (przez około 2 minuty na każdą stronę). Przełożyć obsmażone mięso do kociołka. Na tej samej oliwie podsmażyć cebulę razem ze śmietaną ( 7-10 minut). Dodać warzywa do mięsa, zalać wrzątkiem tak, by woda całkowicie pokryła mięso, przykryć pokrywką i dusić potrawkę przez około 1 godzinę na bardzo wolnym ogniu. Po godzinie dodać do potrawki czosnek, przeciśnięty przez praskę i śmietanę, delikatnie wymieszać i dusić przez kolejne 15-20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami 🙂

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *