Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur

Przyznam szczerze, że ta potrawka powstała z lenistwa 🙂 Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię kaszę bulgur, więc połączyłam te dwa składniki, a żeby bardziej podkręcić smak, dodałam trochę boczku i sosu sojowego. Wyszło przepysznie i pewnie będę częściej wracać do tego przepisu,. a Wy koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie 😉

Składniki:

– 500g młodej kapusty
– 150g boczku surowego wędzonego
– 200g kaszy bulgur
– 2 małe cebule
– 2 średnie marchewki
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina)

Do przygotowania tej potrawki będziecie potrzebować dwóch patelni- jedną dużą i głęboką, drugą – ciut mniejszą.
Kapustę pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek pokroić w cienkie plasterki.
W dużej, głębokiej patelni podsmażyć boczek, dodać kapustę i smażyć, aż kapusta wyraźnie się zarumieni. W drugiej patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła klarowanego, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i smażyć przez około 5-7 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek. Podsmażone warzywa dodać do kapusty.
W tej samej patelni rozpuścić pozostałe masło i podsmażyć na nim kaszę. Kaszę smażyć przez około 2-3 minuty, w ten sposób bulgur „otworzy się” i będzie miał lekki orzechowy smak.
Podsmażoną kaszę dodać do kapusty, przyprawić wg smaku, zalać wodą tak aby pokryła całą kapustę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod pokrywką z dziurką przez około 20 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodać sos sojowy. Przed podaniem posypać świeżą zieleniną.
Smacznego 🙂


Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur
Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur
Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur
Please follow and like us:

1 thought on “Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur”

  1. Pingback: Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *