Przystawka z mozarelli w szynce i cieście francuskim

Wiecie, że „poduszka” z ciastka francuskiego z mozarellą w szynce szwarcwaldzkiej to idealna przystawka na imprezy, albo bardzo syte i pyszne śniadanie, które przygotujecie w 20 minut. Spróbujecie? 🙂

Składniki na 4 sztuki: 1op. ciasta francuskiego, 4 grubsze plastry sera mozarella (po około 50g), 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, 1 jajko, sezam. Dodatki wg gustu.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto francuskie rozwinąć, wyrównać. Każdy plaster sera zawinąć w szynkę, ułożyć na cieście w niewielkiej odległości od siebie. Przekroić ciasto wzdłuż na 4 części. Podwinąć boki i zawinąć ser w ciasto. Ułożyć poduszeczki szwem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem ( lub czymś innym wg uznania). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-17 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuję z żurawiną i sosem czosnkowym.Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *