Rolada wołowo-wieprzowa z warzywami

Nie macie pomysłu na niedzielny obiad? Polecam Wam przyrządzić roladę wołowo-wieprzową z wkładką warzywną Rolada ta jest niezwykle delikatna, a warzywa w połączeniu z mięsem smakują wyśmienicie. Polecam i zachęcam do wypróbowania

Składniki: 500g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowe), 1 cebula (starta na drobnych oczkach lub przepuszczoną przez maszynkę do mielenia mięsa), 1 jajko, 1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 średnia cukinia (około 350g), 1 marchewka (około 100g), 100g sera żółtego (użyłam edamskiego).

Cukinię, marchew i ser zetrzeć na tarce (duże oczka)- wymieszać.
Mięso połączyć z resztą składników i wszystko dokładnie wymieszać. Folię spożywczą rozłożyć na blacie, rozprowadzić farsz na folii, na farsz wyłożyć mieszankę warzywno-serową i wyrównać. Delikatnie zrolować przytrzymując mięso folią. Papier do pieczenia formatu blachy położyć na roladzie, odwrócić roladę i przytrzymując folią przełożyć roladę na papier, następnie przenieść na blachę i przykryć szczelnie resztą papieru do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 35-40 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, delikatnie odsłonić papier i piec przez kolejne 7-10 minut, aż góra rolady zarumieni się.
Podałam z plackami warzywno- serowymi z musztardą.

Przepis na placki znajdziecie tutaj —>http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/placki-warzywne-serem-musztarda/

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *