Rolada wołowo-wieprzowa z cukiniowo-pieczarkowo-serowym nadzieniem

Uwielbiam kombinować z mięsem mielonym, zawsze wychodzi coś fajnego i pysznego. Tym razem rolada z mięsa wołowo-wieprzowego z cukiniowo- pieczarkowo- serowym nadzieniem.

Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, można użyć dowolne, wg gustu), 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1 jajko, 150g cukinii, 150g pieczarek, 150g twardej mozarelli, 1 pęczek pietruszki, przyprawy wg smaku.

Mięso przełożyć do miski, dodać 1 cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Ja do farszu dodałam 1 łyżeczkę curry, 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżkę bazylii i odrobinę soli. Gotowy farsz odstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie, warzywa (1 cebula, pieczarki, cukinia) obrać/umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulę (na oleju kokosowym), dodać cukinię i pieczarki, smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać pietruszkę, przyprawić wg smaku, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Matę silikonową lub folię spożywczą posmarować olejem roślinnym. Mokrymi dłońmi wyłożyć farsz i wyrównać tworząc prostokąt (długość nie powinna przekraczać długości blachy do pieczenia). Na wierzch farszu wyłożyć podsmażone warzywa, wyrównać, dodać mozarellę pokrojoną w drobną kostkę i całość zawinąć w roladę, pomagając sobie mokrymi dłońmi i matą lub folią. Blachę podwójnie wyścielić folią aluminiową. Ostrożnie przełożyć roladę na folię (szwem do dołu), zawinąć folię, docisnąć po bokach, tworząc tak zwanego cukierka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-35 minut, następnie rozwinąć folię, zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *