Sałatkę z ozorem wołowym w roli głównej, lubicie? Robicie? Niezwykle delikatne mięsko, które uwielbiałam już jako dziecko, bardzo dobrze komponuję się z rożnymi sosami na ciepło i na zimno. Polecam wszystkim, nawet tym, którym wydaję się, że w życiu nie zjedliby coś takiego jak ozór wołowy
Składniki: ozór wołowy- około 500g (waga po ugotowaniu i obraniu), 4 jajka ugotowane na twardo, 2 średnie ogórki, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, około 100g oliwek zielonych, dwie garście posiekanego koperku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, sól i pieprz wg smaku.
Ozór wołowy należy najpierw ugotować do miękkości i obrać ze skory. Można podczas gotowania dodać włoszczyznę i liść laurowy, ale ja gotuję bez żadnych dodatków by nie zmieniać smaku samego ozora. W zależności od wielkości ozór gotuję się przez około 1,5-2g, następnie należy przelać mięso zimną wodą i od razu obrać ze skóry.
Wracając do sałatki:) Jajka i ogórki obrać, kukurydzę i groszek odcedzić. Ozór, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Przed dodaniem przypraw (soli!) należy pamiętać o tym, że jednym ze składników są słone oliwki, należy uważać by nie przesolić sałatki. Przed podaniem schłodzić w lodowce przez około 1 godzinę. Smacznego