Sałatka ze smażoną papryką i cebulą czerwoną

Ktoś mi próbował podprowadzić sałatkę
Kiedy znudzą Wam się wszystkie dotychczasowe sałatki/ surówki, które zazwyczaj robicie, proponuję zrobić coś takiego i urozmaicić surowe warzywa smażoną papryką i smażoną czerwoną cebulą. Niby nic a tak bardzo zmienia smak zwykłej sałatki. Polecam

Składniki na 2 porcje: 1 sałata rzymska, 8 pomidorków koktajlowych, 1 papryka czerwona, 1 mała cebula czerwona, 70g sera typu feta, garść ziaren granatu, 1 łyżka prażonego sezamu, 1 łyżka oleju, krem balsamiczny, sól i pieprz wg smaku.

Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić wzdłuż, w paski około 1-1,5cm grubości. Cebulę obrać, pokroić na pół i jeszcze raz na pół, następnie rozebrać na pióra.
Podsmażyć paprykę na mocno rozgrzanym oleju przez około 5-7 minut. Wyjąc paprykę i na tym samym oleju podsmażyć cebulę, aż się zarumieni i zmięknie.
Sałatę rzymską porwać na małe kawałki, dodać pomidorki, ser, pokrojony w kostkę i cebulę, delikatnie wymieszać. Z góry wyłożyć paprykę, posypać ziarnami granatu i sezamem. Przyprawić wg smaku, udekorować sosem balsamicznym. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *