Bardzo lubię sznycle z indyka, często przyrządzam je na różne sposoby i dziś chcę podzielić się przepisem na jedno z moich ulubionych dań z tego właśnie mięsa. Delikatne sznycelki z indyka w cieście musztardowym z sezam smakują wyśmienicie i idealnie łączą się z wszelkiego rodzaju kaszami. Polecam
Składniki:
– filet z indyka – 500g
– 2 jajka
– 1 łyżka musztardy miodowej
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– 1/2 łyżeczki pieprzu białego
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– sól wg smaku
– 2 łyżki prażonego sezamu
– 3-4 łyżki mąki ryżowej
– masło klarowane do smażenia
*jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze odrobinę mąki
Filet z indyka pokroić na 5 plastrów, przyprawić i odstawić na kilka minut. W misce ubić jajka z granulowanym czosnkiem, musztardami i sezamem, dodać mąkę i wymieszać dokładnie na gładkie ciasto. Włożyć sznycle do ciasta, delikatnie wymieszać, by ciasto pokryło całe mięso. Przykryć miskę pokrywką i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać masło na nieprzywierającej patelni i smażyć sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Mięso smaży się błyskawicznie, należy pilnować by nie przesuszyć. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂