Tak ciepło dzisiaj było we Wrocławiu, dlatego postawiłam na szybki obiad z piekarnika. Minimum pracy, 25 minut pieczenia i mamy pyszny i pożywny obiad. Jeśli lubicie szparagi, to polecam wypróbować ten prosty i szybki przepis 🙂
Składniki:
– 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo wieprzowe)
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 1 duża cebula czerwona
– 1 duża marchewka
– 1 jajko
– 3-4 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka drobno posiekanej pietruszki
– 1/2 pęczka drobno posiekanego koperku
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, bazylia, papryka słodka wędzona, sól różowa i pieprz)
Cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę, jajko, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Mięso podzielić na równe, około 70gramowe kulki. Porcję farszu spłaszczać na dłoni, nakładać po 3 szparagi i mocno zlepiać końce formując podłużne kotleciki. W ten sposób przygotowane kotleciki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Kotleciki podałam z talarkami pieczonych ziemniaków i sałatką ze szparagów z papryką, pomidorem malinowym i kukurydzą na ciepło. Smacznego 🙂
Pingback: Szparagi pieczone w mięsie mielonym | FlyB Kulinaria