Wspominałam już, że bardzo lubię ciasto francuskie i że prawie zawsze mam jedno opakowanie w lodówce. Dziś wymyśliłam sobie taki pyszny obiad w postaci tarty z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim. Zapiekłam ją z mieszanką z delikatnego twarogu z jajkami i mozarellą i wyszło przepysznie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 op ciasta francuskiego
– 400g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
– 1 por
– 60g oliwek czarnych
– 60g ulubionego sera żółtego (u mnie cheddar)
– 1 op mini mozarelli (125g)
– 200g naturalnego twarogu delikatnego
– 3 jajka
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka ostra, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Najpierw należy przygotować nadzienie do naszej tarty. Białą część pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę ulubionego tłuszczu, zeszklić por, dodać mięso i smażyć, aż mięso będzie całkowicie gotowe, dodać pokrojone oliwki, przyprawić wg smaku, wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić. Jajka rozbełtać z twarogiem (u mnie naturalny twaróg delikatny firmy President) i przyprawić wg smaku.
Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wyłożyć na spód, następnie wyłożyć nadzienie mięsne, na mięsie równomiernie rozprowadzić mieszankę jajeczną, na wierzch wyłożyć mozarellę. Piec tartę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego 🙂



Pingback: Tarta z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim | FlyB Kulinaria