„Warkocz” z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i camembertem

Camembert otulony mięsem mielonym, pieczony w cieście francuskim, do tego jakieś ulubione warzywka i obiad w 25 minut gotowy
Składniki: 1op ciasta francuskiego, 2op sera camembert, 500g mięsa mielonego ( wołowo- wieprzowego), 1 cebula, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano, 1 łyżka papryki wędzonej, sól i pieprz wg smaku, 1 jajko, 2 łyżki sezamu.

Do mięsa dodać cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, dodać przyprawy i majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Ser przekroić wszerz na 2 połówki. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, przez środek ciasta wyłożyć połowę farszu, zostawiać z góry i z dołu po 2,5cm. Na farsz wyłożyć ser, przykryć drugą połową farszu i wyrównać tak, aby cały ser był otulony farszem. Pozostałe ciasto, które nie zostało zakryte mięsem pokroić na ukośne paski o szerokości 2 cm z jednej i drugiej strony mięsa. Powstałe paski zaplątać w warkocz tak, by farsz był miarę szczelnie owinięty. Posmarować całość rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *