Wołowina w sosie pomidorowo-paprykowym z bazylią (długo duszona)

Jeszcze jeden przepis dla tych, którzy lubią mięso wołowe. Dłuuuugo duszona wołowina w sosie pomidorowo-paprykowym z dużą ilością bazylii. Mięso wyszło kruche i bardzo smaczne, polecam

Składniki: 500g łopatki wołowej, 3 średnie cebulę czerwone (około 350g), 1 duża papryka czerwona lub żółta, 4 duże pomidory, 300g przecieru pomidorowego, 600ml wywaru lub przegotowanej wody, 1 pęczek bazylii, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka papryki cayenne, 1 łyżka cukru trzcinowego, sól i pieprz wg smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego.

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa. Cebulę pokroić w paski, paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub wywarem, przyprawami i cukrem.
Na bardzo dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Zeszkloną cebulę wyjąc na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć mięso z obu stron, dodać cebulę, paprykę, pomidory i przecier wymieszany z wodą i przyprawami i drobno posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez około 2 godziny pod pokrywką z dziurką na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po godzinie sprawdzić w jakim stanie jest sos i w razie konieczności dodać jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.