Wołowina w stylu orientalnym

Lubicie pikantne potrawy? Jeśli tak, to możecie śmiało korzystać z tego przepisu Wołowina wyszła mięciutka i bardzo aromatyczna. Podałam ją z ryżem jaśminowym i świeżymi warzywami. Wg mnie to idealne połączenie

Składniki na 2 porcje: 350g łopatki wołowej, 300g pieczarek, 500ml śmietanki 10%, 1 duża cebula, 2-3 łyżki żółtej pasty curry, szczypta szafranu, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia.

Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w poprzek włókien w cienkie paski, rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą. Na nieprzywierającej patelni obsmażyć (krótko) mięso z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone mięso wyjąc na talerz i na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez około 5-7 minut, aż pieczarki się zarumienią, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać mięso, śmietankę, pastę curry, szafran i paprykę, wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką, na małym ogniu przez około 45-50 minut, aż połowa śmietanki się zredukuje. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *