Wołowina z marchewką w sosie pomidorowym (długo duszona)

Znajdą się tutaj miłośnicy wołowiny? Mam dla Was fajny przepis na „leniwą” wołowinę z marchewką duszoną w sosie pomidorowym. Co prawda jest to potrawa, która wymaga około 2 godzin duszenia, ale jest tak pyszna, że naprawdę warto poświecić te 2 godzinki i przyrządzić ją w wolnej chwili

Składniki na 3 porcje: 600g udźca wołowego, 1 duża cebula czerwona, 2 duże marchewki ( około 400g), 150g przecieru pomidorowego ( u mnie domowej roboty), 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka estragonu, 1/2 łyżki lubczyku, 1,5 łyżki cukru, sól wg smaku, wrzątek, 2 łyżki masła klarowanego.

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę (około 2,5×2,5cm), cebulę pokroić w drobną kostkę, obraną i umytą marchewkę pokroić w 2,5cm słupki. Rozgrzać masło na dużej, nieprzywierającej patelni ( lub w dużym garnku z grubym dnem), zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając. Następnie zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła całość i dusić pod pokrywką na bardzo małym ogniu przez około 50 minut. W tym czasie woda powinna prawie całkowicie wyparować. Po 50 minutach dodać marchewkę, zalać ponownie wrzątkiem i dusić przez kolejne 40 minut. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, (estragon i lubczyk należy rozetrzeć w dłoniach), dodać przecier, cukier i 250ml wrzątku, wszystko dokładnie wymieszać, dusić przez 10 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *