Wołowina z warzywami w stylu orientalnym

Jeśli lubicie zdrowe, małokaloryczne potrawy z wołowiny, z lekką orientalną nutką, to ten przepis przypadnie Wam do gustu. Wołowina z papryką i cukinią, marynowana w sosie sojowym z imbirem, czosnkiem i miodem jest pyszna. Polecam 🙂

Składniki na 2-3 porcje: 450g łopatki wołowej ( najlepiej młodej), 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 20g świeżego imbiru, 4 ząbki czosnku, 1 łodyga trawy cytrynowej, 300g cukinii, 250g papryki, 50g ogórków konserwowych, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 łyżeczki papryki chili, sól wg smaku i coś do posypania wg gustu ( u mnie czarny sezam).

Mięso umyć osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w bardzo cienkie płaty w poprzek włókien i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Imbir pokroić z cienkie paski, trawę cytrynową i szczypiorek drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę.
Z miodu, sosu sojowego, trawy, czosnku i szczypiorku zrobić sos, dodać mięso i imbir, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. W tym czasie cukinię, paprykę i ogórki pokroić w cienkie paski.
Po 20 minutach mocno nagrzać dużą nieprzywierającą patelnię, wyłożyć mięso razem z marynatą i paprykę i smażyć na średnim ogniu przez około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wchłonie się cały powstały płyn. Następnie dodać cukinię, ogórki i przyprawy, wymieszać dokładnie i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut.
Wołowinę podawać z japońskim makaronem lub ryżem. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *