Kiedy nie mam nie za dużo czasu na pichcenie, wtedy robię zapiekankę drobiową z użyciem placków tortilli. To jest taka super szybka, ale bardzo smaczna zapiekanka dla leniwych 🙂
Składniki: 6 placków tortilli ( u mnie z mąki pszennej pełnoziarnistej), 600g filetów z udek kurczaka, 200g świeżego szpinaku, 1 duża kulka sera mozarella (125g), 150g naturalnego serka homogenizowanego, 2 jajka, 200g jogurtu naturalnego typu greckiego, 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1/2 łyżeczki curry, sól i pieprz wg smaku.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, włożyć do dużej miski. Szpinak, koperek i szczypiorek,umyć, odsączyć/osuszyć, posiekać i dodać do mięsa. Dodać serek homogenizowany, czubrycę, curry, sól i pieprz wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Jogurt wymieszać z jajkami, odrobiną soli i pieprzu. Mozarellę pokroić w plasterki.
Formę ( u mnie silikonowa) o średnicy ciut większej niż placki tortilli posmarować sosem jogurtowym (dno), włożyć placek, wyłożyć nadzienie, wyrównać, wyłożyć kolejny placek, posmarować sosem i tak dalej, aż do wyczerpania placków i nadzienia. Po ułożeniu nadzienia na piątym placku wyłożyć mozarellę przykryć szóstym plackiem i obficie posmarować sosem. Przykryć całość folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 10 minut.
*przed przełożeniem na talerz i pokrojeniem, zostawiłam zapiekankę na 10 minut w ciepłym piekarniku, aby wszystkie soki się wchłonęły. Smacznego 🙂