Zapiekanka smakowała wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uwielbiam takie proste przepisy i zachęcam do wypróbowania. Jak zwykle, nie mając konkretnego pomysłu na obiad, wymyśliłam sobie taką pyszną zapiekankę i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie i Wy 😉
Składniki:
– 400g ziemniaków (u mnie waga po obraniu)
– 180g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 80g mąki (u mnie pszenna tortowa)
– 250g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
– 1 duża cebula czerwona
– 150g cukinii
– 1 puszka fasolki czerwonej
– 3 jajka
– 150ml mleka
– 1 łyżka musztardy ostrej
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, pieprz, sól)
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
Najpierw należy przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę i smażyć przez około 5 minut, dodać mięso, smażyć przez około 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać czerwoną fasolkę (odcedzoną) i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać 80g sera startego na tarce na dużych oczkach, 1 jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Formę (22cm) wyścielić papierem do pieczenia i posmarować olejem. Ziemniaczaną masą wyłożyć dno i boki formy, następnie wyłożyć nadzienie i wyrównać.
W misce wymieszać mleko, jajka (2), ser (100g) starty na małych oczkach, musztardę i przyprawy. Masę jajeczno-serową wylać na nadzienie mięsne i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Smacznego 🙂