Żeberka o smaku orientalnym

Lubicie żeberka? Ja uwielbiam i często kombinuję z marynatami. Polecam pyszną marynatę z dodatkiem garam masali, żeberka wyszły przepyszne. Spróbujcie 🙂

Składniki na 600g mięsa: 600g żeberek (wysokich, mięsnych), 5 ząbków czosnku, 1,5 papryczki chili, 1 łyżka garam masali, 1,5 łyżki miodu, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu worcester, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz wg smaku.

Czosnek obrać, papryczki chili pokroić w krążki i utrzeć w moździerzu na gładką masę razem z czosnkiem, przełożyć do miski, dodać resztę składników marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, natrzeć dokładnie marynatą, włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki na minimum 5h. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyścielić (podwójnie!) papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, polać marynatą, przykryć papierem i piec przez około 80 minut, po tym czasie zdjąć papier, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *